“Tip en ven”-kampagner – lovlige eller spam?

Skrevet den

“Tip en ven og få et gavekort på 50 kr.” Kampagner som denne, hvor kunder opfordres til at tippe en ven, er blevet meget populære. Og det er ikke overraskende, da folk er mere åbne overfor et nyt produkt, hvis det bliver anbefalet af en ven. Men som virksomhed skal man passe på, da “tip en ven”-kampagner nemt kan udgøre ulovlig spam i strid med markedsføringslovens § 6.

Om en “Tip en ven”-kampagne er lovlig eller ej afhænger kort sagt af, om den der tipper får en belønning eller præmiering fra virksomheden. Er det tilfældet, anses tippet nemlig for at komme fra virksomheden selv (og ikke fra kunden) og virksomheden skal derfor indhentet et samtykke fra modtageren før tip en ven funktionen er lovlig. Et samtykke kan lovligt indhentes ved, at virksomheden eller kunden sender et almindeligt brev til vennen med anmodning om samtykke til at blive tippet. Denne fremgangsmåde vil dog ikke være lovlig, hvis vennen i CPR-registret (Robinsonlisten) har frabedt sig direkte markedsføring. Samtykket kan ikke lovligt indhentes pr. mail eller telefon.

Hvis kunden derimod ikke får nogen belønning for at tippe en ven (og i øvrigt selv kan bestemme hvad der skal stå i beskeden til vennen), så vil “Tip en ven”-kampagnen som udgangspunkt være lovlig.

Belønner man sine kunder for at tippe sine venner, bliver det altså langt mere omstændigt og tidskrævende at lave en lovlig “Tip en ven”-kampagne.