Syntetisk parfume kan være fremtiden

Skrevet den

Parfume har været en del af menneskers kultur siden det Gamle Egypten og mesopotamiske civilisationer. Essentielle olier blev udtrukket fra blomster, bark, harpiks og dyr. Men nu kan vi måske risikere at parfume fremstilles uden brug af naturlige essenser og ekstrakter.

For to år siden pålagde IFRA (International Fragrance Association) nemlig parfumeproducenter verden over at begrænse brugen af oakmoss, som er et naturekstrakt fra egetræsmos, fordi det gav udslæt hos enkelte brugere.

Oakmoss bruges imidlertid i så stort omfang, især hos de kendte parfume brands som Lacoste og Dior, at udmeldingen har medført stor røre. Mange parfumeproducenter er bekymrede, fordi oakmoss bruges i nogle af deres bedst sælgende produktserier, og fordi oakmoss er svært at erstatte på grund af den dybde den giver duften.

En duft er noget særligt. Den kan vække minder og den kan skabe stemning. En parfume som pludselig ikke dufter som man husker den vil derfor miste værdi – og selv en lille forandring vil blive bemærket af forbrugerne.

Mens nogle ser restriktionerne som hindring for salget af parfume og hele duftserier med store tab til følge, ser andre udmeldingen som en opbakning omkring bevidst og ansvarsfuld produktfremstilling. Især sidstnævnte ser frem til muligheden for at fremstille parfumer kun ved brug af syntetiske stoffer.

Vi som forbrugere må derfor bare vende os til tanken om at vores yndlingsparfume i fremtiden nok dufter noget anderledes.