Online markedspladser og kopivarer

Skrevet den

Det er nemt og hurtigt at købe varer på Internettet. Men markedspladserne bliver desværre også brugt til salg af ulovlige kopivarer og markedspladserne tager sjældent et medansvar for det ulovlige salg.

Et nyt udspil fra EU-Kommsissionen om fremtidens e-handel holder desværre fast i, at markedspladserne som udgangspunkt ikke er ansvarlige for salg af kopivarer på deres sider. Det er kun hvis markedspladsen bliver gjort opmærksom på kopiprodukter fra f.eks. rettighedshaveren, at de skal gribe ind. Bliver de selv opmærksomme på kopiprodukter behøver de ikke at gøre noget.

En af de designere der oplever kopi-salget er Zarah Voigt. Hun synes, at det er frustrerende at se kopier af hendes smykker blive solgt på Trendsales. Trendsales samarbejder dog med Zarah Voight om lukningen af salget af ulovlige kopier, men langt fra alle markedspladser er lige så samarbejdsvillige.

Også smykke giganten Pandora oplever auktioner over falske Pandora-smykker i stor stil. Her er kunderne gode til at rette henvendelse og påpege de ulovlige salg.

Direktøren hos Trendsales Martin Falslev udtaler, at han er skuffet over, at der bliver tænkt mere i omsætning end at gøre noget ved problemet med kopiprodukter. Trendsales har selv et hold der overvåger siderne og tager sig af henvendelser fra rettighedshavere.

Mange forbrugere bliver desværre snydt, når de tror at de køber den ægte vare på nettet. Her ville et medansvar for markedspladserne uden tvivl hjælpe til at nedbringe antallet af kopiprodukter.  Desværre ser det ikke ud til at en sådan regulering er lige om hjørnet.