Moms og told når du handler på webshops uden for EU

Skrevet den

Hvorfor kan det ikke betale sig at shoppe på de amerikanske websites, når kjolen, tasken eller skoene, der kun koster det halve af hvad de gør i Danmark?

Når du handler med et land uden for EU, vil den pris, der oplyses på hjemmesiden, normalt være uden dansk moms, told og fortoldningsgebyrer. Hertil kommer forsendelsesomkostninger. Det skal man være opmærksom på, inden man trykker på ’godkend’-knappen.

Hvis du køber varer for mindre end 80 kr. skal du hverken betale moms, told eller punktafgift. Når du køber for mere end 80 kr., skal du betale 25 % moms af varens pris, transportomkostninger samt eventuel told.

Told skal du betale, når du køber for mere end 1.150 kr. Det vil typisk være Postvæsnet eller transportfirmaet, der sørger for fortoldningen af dine varer.

Hvor meget told, du skal betale, afhænger af, hvad du har købt. Fx betales der ikke told af bøger, mens beklædningsartikler og accessories som sko og takser pålægges en told på 12 %.

Du må også regne med omkostninger til fragtfirmaet for at få toldbehandlet forsendelsen. Det gælder også, selvom du ikke selv har indgået aftalen om fortoldning med firmaet.

Hvis du har købt varer, der er belagt med en særlig afgift – en såkaldt punktafgift, vil den blive opkrævet, når du indkøber den aktuelle vare i udlandet. Punktafgift pålægges bl.a. emballage på spiritus og mineralvand, og opkræves uanset, hvor du har købt varen.

Når varen endelig kommer frem er prisen altså tæt på eller over prisen på den danske webshop. Så vores råd er: Køb dansk! Så hjælper du også de danske webshops, som gerne skal overleve finanskrisen.