LEGO’s minifigur krænket

Skrevet den

Endnu engang har LEGO været i retten for at forsvare sit verdenskendte varemærke. Denne gang mod en dansk sælger af legetøjsproducenten COBI’s klodser, der laver figurer og klodser, som passer til LEGO’s klodser.

COBI adskiller sig bl.a. fra LEGO ved, at lave samlesæt med klodser, der kan bruges til krigsleg, hvor LEGO netop afholder sig fra samme og kun producerer og markedsfører samlesæt der inspirerer til eventyr.

Sagsøgtes markedsføring og salg af COBI minifiguren i Danmark fandtes at være en krænkelse af LEGO’s rettigheder i henhold til ophavsretslovens § 2, markedsføringslovens § 1 og 18, og varemærkelovens § 4, stk. 1 og 2. Sø- og Handelsretten lagde bl.a. vægt på, at COBI minifiguren har en meget betydelig lighed med LEGO minifigurerne, og at de to legetøjsfigurer efter rettens vurdering er forvekslelige for personer, som ikke har den legetøjsfaglige baggrund eller interesse.

COBI’s argument om, at COBI figuren er dimensioneret på samme vis som LEGO minifiguren for at den kan være kompatibel med LEGOs univers, blev afvist. Sø- og Handelsretten lagde til grund, at det er muligt at udforme figurer, der er kompatible med LEGO klodser, med en anden fremtoning end COBI figurerne. Retten henviste her til Kre-O, som er kompatible med LEGO, men som har en helt anden udformning end LEGO minifigurer.

Tillykke til LEGO!

Se reklamen, der bl.a. fik LEGO til at reagere her:

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=qIZUwD9QiHE

COBI har anket dommen til Højesteret.