Kopister slipper for billigt

Skrevet den

Det danske retssystem er ikke det hurtigste, når det kommer til kopisager. Det betyder ofte årelange og bekostelige sagsforløb, som afskrækker virksomheder fra at gå rettens vej.

For nylig sluttede et 6 år langt sagsforløb mellem modekoncernen Bestseller og skoproducenten New Balance. Sagens omkostninger løb undervejs op i over en kvart million kroner. Læs mere her

Et langt og dyrt forløb, som er helt uacceptabelt, mener Dansk Mode & Textils adm. direktør Christoffer Ritzau. Han bliver fra sin udsigt i mode- og tektilbranchens organisation løbende bekendt med virksomheder, der på forhånd opgiver at lægge sag an mod virksomheder, de mener, har krænket deres designs, fordi de frygter, at retssystemet bliver for tungt at komme igennem.

”Flere krænkede vil ikke tage en sag, fordi det at allokere tid og ressourcer er for stor en mundfuld. Mange af sagerne er ret åbenlyse, og så er det ærgerligt, at der skal gå op til 6 år som i tilfældet med Bestseller, før man kommer frem til et resultat. Det er jo skrækkeligt dyrt at føre sagerne, og der er megen negativ energi forbundet med det,” udtalte Christoffer Ritzau i Berlingske Tidende.

Desuden anser han det som et problem, at en konkurrent kan slippe af sted med at sælge et kopiprodukt i flere år efter sagen er anlagt, fordi retssystemet i Danmark er så langsomt.

Ud over de store omkostninger og den lange ventetid, ses det ofte i Danmark, at erstatningen og sagsomkostninger, der tilkendes den krænkede part er så lave, at det ender med at koste rettighedshaveren penge at beskytte sine rettigheder. Det kan selvfølgelig ikke være meningen, og vi må håbe at de danske domstole – udover at blive bedre til at styre sagerne – bliver bedre til at give kopister nogle straffe, som de kan mærke på pengepungen.