Kan man statusopdatere sig ud af Facebooks retningslinjer?

Skrevet den

Måske har du allerede set den. Måske endda selv brugt den.

Det seneste døgn har tusindvis af Facebook brugere kopieret en længere juridisk tekst ind som statusopdatering. I teksten erklærer man, at man som følge af nye regler på Facebook vil gøre opmærksom på, at man selv har rettighederne over indholdet på egen profil.

Bestemmelsen i Facebooks regler, som har givet anledning til den store røre, lyder som følger:

”Med hensyn til indhold, der er beskyttet af immaterielle ejendomsrettigheder, herunder billeder og videoer (IP-indhold), giver du os specifikt følgende tilladelse, der er omfattet af dine privatindstillinger og applikationsindstillinger: du giver os en ikke-eksklusiv, overdragelig, videre-licenserbar, royaltyfri, verdensomspændende licens til at bruge ethvert IP-indhold, som du slår op på eller i forbindelse med Facebook (IP-licens).”

Ifølge bestemmelsen giver man altså, som bruger, Facebook en brugsret til ens materiale. En brugsret som Facebook kan bruge til bl.a. at videregive dine billeder og videoer.

Så det er forståeligt nok, at brugerne reagerer. Men erklæringen som brugerne ligger ud, har næppe nogen juridisk gyldighed. Som bruger kan man ikke, efter at have accepteret Facebooks betingelser, ensidigt fravige betingelserne ved at skrive en erklæring på sin profil.

Spørgsmålet er dog, om Facebook ved blot at ændre sine betingelser – og uden at indhente specifikt samtykke fra hvert enkelt bruger – kan forværre brugernes rettigheder. Facebook er naturligvis forpligtet til at overholde EU’s regler om databeskyttelse, og ifølge jurist i Forbrugerådet, Anette Høyrup, er det derfor ikke ligetil at gøre det, som Facebook nu forsøger.

Men indtil spørgsmålet er afklaret – eller Facebook vælger at ændre betingelserne til det bedre – må rådet være enten at lade være med at bruge Facebook, eller i hvert overveje en ekstra gang, hvad du lægger op af billeder og information om dig selv.