H&M anklages for underbetalt arbejde

Skrevet den

En svensk TV-dokumentar fra TV4 har afsløret elendige forhold for ansatte, der laver tøj til tøjgiganten H&M i Cambodja. Dokumentarfilmen viser bl.a. mindreårige der arbejder til 2-3 kr. i timen indtil de nærmest besvimer af udmattelse.

– Det er ikke acceptabelt, at store virksomheder lader os gå rundt i tøj som Cambodjanere har produceret til 3 kr. i timen, mener Pia Olsen Dyhr, handels- og investeringsminister og derfor har hun ifølge DR Nyheder bedt H&M Danmark om at mødes med hende til en snak om arbejdsforholdene.  For selvom det er en svensk virksomhed, så er det en sag, der også vedkommer de danske forbrugere, mener Pia Olsen Dyhr: 

– Hennes og Mauritz er en svensk virksomhed, men den spiller også i Danmark en fremtrædende rolle i tøjbranchen. De forhold, som vi så hos leverandørerne i Cambodja, angår også de danske forbrugere, siger ministeren.

H&M’s topchef Karl-Johan Persson siger derimod, at programmet giver et fejlagtigt billede af H&M:

– Vi lærer vores ansatte, hvordan man skal forhandle løn med arbejdsgiverne. Vi ønsker, at alle arbejdstagere får udbetalt mere i løn, og det er derfor, at vi presser politikerne til at øge mindstelønnen, så folk kan leve for de penge, siger han til den svenske avis Expressen.

I disse tider hvor flere og flere tøjproducenterne brander sig med bæredygtighed, heriblandt H&M, er det kun rimeligt, at de tager et større ansvar for arbejdsforholdene, hvor de får deres tøj produceret. Det er ikke godt nok, at overlade det til arbejderne selv at kæmpe for bedre vilkår, indtil der måtte ske noget fra politisk side.