Hermès tabte i Højesteret

Skrevet den

Modehuset Hermès anlagde tilbage i 2009 sag an mod Harald Nielsen, der importerer og sælger tasker fra Italien under navnet Rudi & Harald. Hermés mente nemlig, at Harald Nielsen havde kopieret deres berømte Birkin-taske.I dag tabte Hermès sagen med et brag. ”Taskerne kan ikke forveksles” lød det fra Højesteret. Der blev lagt vægt på prisforskellen og den ringere kvalitet af Rudi & Haralds taske.

Dermed styrkes den tendens som modehusene frygter. Højesterets afgørelse betyder at der lovligt kan kopieres fra de store modehuses designikoner – hvis bare prisen holdes væsentligt lavere og kvaliteten er tilstrækkelig ringe. Det lyder som de fleste kopier jeg har set på markeder verden over – for ikke at glemme på internettet. De er jo oftest kendetegnede ved en lav pris og ringe kvalitet.

Mange vil måske give Højesteret i, at der ikke kan ske forveksling mellem en eksklusiv modetaske til flere tusind kroner og en billig model fra en taskeforretning eller et stormagasin. Men bliver det lovligt at lave billige kopier, så er der risiko for, at der sker en gradvis udvanding af brandværdien, og den status en Hermès-taske giver sin ejermand. For selvom kendere godt kan se forskel på den rigtige vare og kopien, så er ikke så tillokkende at have en taske som alle har (original eller ej). Jeg er selv overbevist om at visse af Louis Vuittons modeller sælger dårligere på grund af den omfattende eksponering de har haft i form af efterligninger.