Håb for mindsteløn i Indien

Skrevet den

Vi forarges gang på gang over udmeldinger om børnearbejde og ekstremt lave lønninger til fabriksarbejdere, der fremstiller tøj til europæiske tøjkoncerner. Men måske er der håb forude – i hvert fald for fabriksarbejdere i Indien. I dag mødes repræsentanter for henholdsvis den europæiske beklædningsindustri og de lokale medarbejdere i Bangalore i Indien.

Der er ikke tale om en officiel høring, men et møde der skal skabe fokus om og forbedring af problemerne i den indiske tekstilindustri. Det skriver det svenske erhvervssite svd.se ifølge business.dk. Flere lokale dommere vil sidde med for bordenden i de fire dage, der er sat af til at få forbedret både arbejdsforhold og lønniveau for fabriksarbejderne.

Vestens tøj bliver i høj grad produceret i lande som Indien, da de lave lønnings- og produktionsomkostninger udkonkurrerer vestlig produktion. Senest har tøjkoncernen Hennes & Mauritz (link til indlæg) været ramt af anklager om underbetaling af fabriksarbejdere, der skal leve af en løn på lidt under 2 kr. i timen. Håcan Andersson fra den svenske koncerns kommunikationsafdeling erkender da også, at en for lav minimumsløn er et stort problem i mange produktionslande.

“Vi håber dette mødeforum kan føre til konstruktive diskussioner mellem tøjkoncernerne, brancheorganisationer, regeringen og arbejdstagerrepræsentanter,” siger han ifølge svd.se.

En ting er dog ord fra en enkelt virksomhed – en anden er virkeligheden. Konkurrencen gør, at virksomhederne ikke altid er lige gode til at gøre løfter til virkelighed. Og da ordrer ofte bliver outsourcet i produktionslandene, er det svært for selv de mest CSR-orienterede virksomheder at kende til arbejdsforholdene for de enkelte fabriksarbejdere.