Forbud mod kopimøbler trækker ud

Skrevet den

Er du også stødt på annoncer med kopimøbler på nettet? Så er du langt fra den eneste. Kopier af danske og udenlandske klassikere sælges nemlig i stor stil på nettet. Kopierne sælges fra engelske hjemmesider, da reglerne i England er meget lempelige, når det kommer til beskyttelse af industrielt design. I England er beskyttelsen nemlig begrænset til en periode på 25 år fra designets frembringelse – og ikke som i de fleste andre EU lande 70 år fra designerens død.

Efter megen kritik og debat har den engelske regering dog vedtaget en stramning af reglerne, der gør at beskyttelsen endelig udvides til 70 år fra designerens død. Men desværre træder loven først i kraft den 6. april 2020. Kopiproducenterne har derfor fem år mere til at sælge efterligningerne.

Men er det overhovedet lovligt at købe efterligningerne?

Er du forbruger er svaret ja. I Danmark er det nemlig ikke forbudt for private at købe kopier af ophavsretligt beskyttede møbler, så længe at møblerne er til privat brug. Du skal dog være opmærksom på, at privat brug fortolkes meget snævert. Privatpersoner kan derfor ikke købe flere møbler på vegne af andre eller bruge møblerne i deres personligt ejede virksomhed.  De må heller ikke efterfølgende sælge møblerne på det danske marked.

Er du erhvervsdrivende er svaret til gengæld nej. I hvert fald hvis du har tænkt dig at bruge dem i din virksomhed. Årsagen er, at selve udstillingen af møblerne  i virksomheden, hvad enten dette sker i receptionen eller på kontorerne, vil anses for at være en krænkelse.

Holder du dig til originalen, så er du på den sikre side og kan tilmed videresælge produktet til en god pris, når du bliver træt af det.