Caviar nails – og bloggerns magt

Skrevet den

Caviar nails, neglelak der ligner små caviar, har været omtalt i mange modemagasiner og af bloggere de seneste år. For 7 amerikanske bloggere, der havde skrevet om Caviar nails på deres blogs, medførte det imidlertid, at de modtog et ubehageligt brev fra engelske Ciaté, som ejer rettighederne til varemærket “Caviar nails”. Ciaté bad bloggerne om straks at ophøre med at bruge betegnelsen Caviar nails, når ikke de brugte det i forbindelse med Ciatés produkter. Samtidig bad de bloggerne om at slette deres indlæg om caviar nails.

Brevet fik bloggerne op i det røde felt. Både fordi de mente, at udtrykket Caviar nails var brugt lang tid før Ciaté registrerede det som varemærke, men især fordi Ciaté forsøgte at begrænse bloggernes ytringsfrihed. For selvom Ciáté har en gyldig varemærkeregistrering, så kan de ikke forhindre bloggere i at bruget udtrykket Caviar nails, når det ikke bruges kommercielt. 

Episoden skabte så meget furore og dårlig omtalte for Ciaté, at det vil tage lang tid før skaden på deres renommé er genoprettet.  Af det kan man så lære, ikke at undervurdere bloggernes magt.