Benedikte Utzon forbydes at bruge sit navn for tøj

Skrevet den

Sø- og handelsretten har slået fast, at Benedikte Utzon ikke må bruge navnet Benedikte Utzon som kendetegn for tøj og accessories. Topbrands v/ Lasse Skaarup Jensen købte i 2012 rettighederne til varemærket Benedikte Utzon ud af konkursboet efter Benedikte Utzon A/S. Sagens kerne var om Benedikte Utzon måtte bruge sit eget navn som kendetegn, og om hun havde krænket Topbrands rettigheder ved at bruge angivelsen Est. 1995 Benedikte Utzon Wardrobe og ved at fremsætte nedsættende udtalelser om varer solgt af Topbrands.

Sø- og Handelsretten gav Topbrands medhold i stort set alle deres påstande. Udover at forbyde Benedikte Utzon at bruge navnet Benedikte Utzon som kendetegn og som en del af et kendetegn, pålagde Sø- og Handelsretten Benedikte Utzon at anerkende, at hun havde handlet i strid med markedsføringsloven og varemærkeloven og pålagde hende desuden at betale en erstatning til Topbrands på kr. 125.000 og en bøde på kr. 5.000.

Retten til eget navn giver altså ikke een ret til at bruge navnet som kendetegn for produkter, når det sker i strid med andres varemærkerettigheder eller i strid med markedsføringsloven.

Det fremgår i øvrigt af dommen, at Benedikte Utzon blev tilbudt at købe rettighederne til Benedikte Utzon mærket ud af konkursboet for ml. kr. 25.000-50.000. Det takkede hun dog nej til og varemærkerettighederne blev derefter solgt til Topbrands. Mon ikke hun mange gange har ærgret sig over den beslutning.

Du kan læse hele dommen her.